Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΙΒS) είναι μια διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που πλήττει περίπου 1 στις 5 γυναίκες άνω των 30 ετών, με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αέρια και διαταραχές στις κενώσεις. Η ακριβής αιτία του ΣΕΕ δεν είναι πλήρως κατανοητή, ωστόσο έχει συνδεθεί με παράγοντες όπως το χρόνιο άγχος, το οικογενειακό ιστορικό, τα αντιβιοτικά , λοιμώξεις ακόμα και η καισαρική και η ενδομητρίωση.
Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του ΣΕΕ είναι απαραίτητο ν’ αποκλειστούν άλλες παθήσεις που ενδέχεται να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα όπως οι ΙΦΝΕ (Ιδιοπαθείς Νόσοι του Εντέρου), τροφική δυσανεξία ή κοιλιοκάκη. Πιθανές εξετάσεις είναι η γαστροσκόπηση, η κολονοσκόπηση και οι αιματολογικές εξετάσεις για τους βιοχημικούς δείκτες. Μόνο εφόσον αποκλειστούν αυτές οι αιτίες, μπορεί να καταλήξει η διάγνωση σε ΣΕΕ.
Διατροφή Χαμηλή σε FODMAPs: Ένας τρόπος ανακούφισης των συμπτωμάτων
Ένας από τους πλέον αποδεκτούς διατροφικούς τρόπους διαχείρισης αυτής της κατάστασης είναι η χαμηλή σε FODMAPs διατροφή.
Τι είναι ταFODMAPs;
Τα FODMPAs είναι συγκεκριμένα είδη υδατανθράκων που δεν απορροφώνται καλά στο λεπτό έντερο και μπορούν να προκαλέσουν έντονα συμπτώματα δυσπεψίας στα άτομα με ΣΕΕ. Οι κυριότερες κατηγορίες είναι:
Κατηγορίες τροφών που πρέπει να αποφεύγονται
Για να περιοριστούν τα συμπτώματα του ΣΕΕ, καλό είναι ν’ αποφεύγονται τρόφιμα υψηλά σε FODMAPs, όπως:
* Σημείωση: Σε αυτό το διατροφικό πλάνο η αποφυγή αφορά στις φρουκτάνες που περιέχουν τα σιτηρά αυτά, και όχι στη γλουτένη.
Επιτρεπόμενες Εναλλακτικές Τροφές
Παράλληλα με την αποφυγή των προαναφερόμενων τροφών, η διατροφή μπορεί να συμπεριλάβει τρόφιμα χαμηλά σε FODMAPs, όπως:
Γενικές συμβουλές για τη Διατροφή FODMAP
Η διατροφή χαμηλή σε FODMAPs είναι συνήθως προσωρινή και ακολουθείται για μια περίοδο μερικών εβδομάδων. Ακολουθώντας την, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν βελτίωση στα συμπτώματά τους. Στη συνέχεια, συνιστάται η σταδιακή επανεισαγωγή των τροφών για να εντοπιστούν ποιες συγκεκριμένα πυροδοτούν τα συμπτώματα. Η διαδικασία αυτή είναι καλό να γίνεται υπό την καθοδήγηση ενός διαιτολόγου, ώστε να εξασφαλιστεί ισορροπημένη διατροφή.
Η διατροφή χαμηλή σε FODMAPs μπορεί να φαίνεται περίπλοκη στην αρχή, αλλά η σωστή καθοδήγηση και η σταδιακή εφαρμογή της θα βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.
——————————————————————————–
Nutri – Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό
Αρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος