Τι είναι τα ακάρεα;
Είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν μέσα σε στρώματα, χαλιά, κουρτίνες, λούτρινα παιχνίδια, μαξιλάρια και όπου μπορεί να υπάρχει σκόνη μέσα στο σπίτι. Οι πιο γνωστές ομάδες ακάρεων είναι τα Dermatophagoides Pteronyssinus και Dermatophagoides Farinae. Κάθε γραμμάριο σκόνης περιέχει περίπου 100- 500 ακάρεα. Σε ένα στρώμα ηλικίας 5 ετών περιέχονται από 5.000- 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό. Η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός τους εξαρτάται από την υγρασία και τις συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι. Η βασική μορφή τροφής τους είναι τα ανθρώπινα νεκρά κύτταρα και οι τρίχες που πέφτουν. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο παρατηρούνται περισσότερα ακάρεα, καθώς η υγρασία είναι σε υψηλότερα επίπεδα.
Συμπτώματα αλλεργίας στα ακάρεα
Το 35% του συνολικού πληθυσμού θα παρουσιάσει κάποια στιγμή αλλεργία στα ακάρεα. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η ρινίτιδια, η επιπεφυκίτιδα, ο κνησμός, η ερυθρότητα, ο βήχας και η καταρροή.
Διάγνωση
Η διάγνωση της αλλεργίας γίνεται με τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και τη διενέργεια ειδικών τεστ αλλεργίας.
Πώς να αντιμετωπίσετε την αλλεργία στα ακάρεα
Ο πιο βέβαιος τρόπος είναι η απομάκρυνση από το σημεία που μπορεί να έχουν ακάρεα ή η αποπομπή των ακάρεων. Απαιτείται η δημιουργία κλίματος με μειωμένη υγρασία και η χρήση κλιματιστικών με ειδικά φίλτρα που το επιτυγχάνουν ταχύτερα. Οι αλλεργικοί άνθρωποι θα πρέπει να επιλέγουν χαλιά και μοκέτες με λεπτό πέλος και να καθαρίζουν το σπίτι με βρεγμένο πανί και ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα και με συχνή αλλαγή του φίλτρου και της σακούλας της σκούπας.
Συνιστάται η απομάκρυνση των λούτρινων παιχνιδιών από το παιδικό δωμάτιο και το τακτικό τους πλύσιμο (κάθε βδομάδα). Για τα στρώματα και τα παπλώματα υπάρχουν ειδικές θήκες που εφαρμόζονται και σε συνδυασμό με τα ακαρεοκτόνα μειώνουν τα επίπεδα ακάρεων στο σπίτι.
Ένα άλλος αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας στα ακάρεα. Ο γιατρός θα χορηγήσει αντι-ισταμινικά, κορτιζονούχα και αντιλευκοτριένια. Το δυσάρεστο είναι ότι μόλις σταματήσουμε τη χρήση τους τα συμπτώματα επιστρέφουν.
Η απευαισθητοποίηση ή ανοσοθεραπεία είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται από τους αλλεργιολόγους κατά των ακάρεων και άλλων αλλεργικών παραγόντων. Μετά τη διάγνωση του ακριβούς αλλεργιογόνου ο γιατρός προβαίνει σε απευαισθητοποίηση. Είναι ο πιο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης και αποτελεί οριστική θεραπεία κατά των συμπτωμάτων αλλεργίας.
Πρακτικά ο ασθενής λαμβάνει σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα το εκχύλισμα-ουσία στην οποία είναι αλλεργικός (π.χ. ακάρεα, γύρη κτλ.), σε σταδιακά αυξανόμενη ποσότητα είτε από το στόμα υπό μορφής σταγόνων ή χαπιών είτε με ενέσιμη μορφή, με αποτέλεσμα να μαθαίνει τον οργανισμό του να ανέχεται τις μέχρι τότε αλλεργικές για αυτόν ουσίες οπότε να μην εμφανίζει πλέον συμπτώματα ακόμη και αν έρχεται σε επαφή με αυτές.
Η θεραπεία αυτή γίνεται σε παιδιά και ενήλικες και είναι δυνατό να ξεκινήσει από τα 5 έτη. Έχει αποδειχθεί ότι αν κάποιος πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα και δοκιμάσει την ανοσοθεραπεία, δεν θα αναπτύξει ξανά αλλεργία σε άλλες ουσίες ούτε άσθμα. Η θεραπεία με σταγόνες ή χάπια δεν απαιτεί νοσηλεία, άρα ο ασθενής μπορεί να λαμβάνει την αγωγή στο σπίτι του.
Η αγωγή αυτή είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στον εκάστοτε ασθενή, ενώ οι ασθενείς μπορούν να προμηθευτούν τα εκχυλίσματα από οποιοδήποτε φαρμακείο κατόπιν ειδικής παραγγελίας. Η θεραπεία καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κάθε εκχύλισμα είναι συγκεκριμένο και μοναδικό για κάθε άνθρωπο και περιέχει μόνο τις ουσίες στις οποίες ο συγκεκριμένος ασθενής είναι αλλεργικός, ενώ αναγράφει και το ονοματεπώνυμο του.
Τα ακάρεα μπορεί να είναι αόρατα, αλλά ταυτόχρονα, είναι ικανά να μας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος μπορεί να οδηγήσει και στη λύση του. Με τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, δηλαδή την αποφυγή και την ειδική θεραπεία της απευαισθητοποίησης, τα αλλεργικά άτομα μπορούν αποκτήσουν ξανά βέλτιστη ποιότητα ζωής χωρίς συμπτώματα και φάρμακα.
——————————————————————————–
Nutri – Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό
Αρθρογράφος: Λούρμπας Γεώργιος, Αλλεργιολόγος παίδων – ενηλίκων