Το άγχος ως ένα βαθμό, μπορεί να μας δίνει κίνητρο να είμαστε πιο δημιουργικοί και πιο αποδοτικοί, ωστόσο, στην υπερβολή του επιβαρύνει σημαντικά τη σωματική και ψυχική μας υγεία και τη λειτουργικότητά μας. Μπορεί μεν κάποιοι παράγοντες να είναι εκτός του ελέγχου μας, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είμαστε αβοήθητοι ∙ ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μπορούμε να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε το άγχος μας και να θωρακίσουμε τον εαυτό μας ενισχύοντας την ψυχική μας ανθεκτικότητα.
Συχνά, το άγχος που βιώνουμε στο επαγγελματικό μας πλαίσιο είναι έντονο και επιδεινώνεται εξαιτίας του γενικευμένου αισθήματος ανασφάλειας που προκαλεί η οικονομική κρίση παγκοσμίως. Επιπλέον, τα καθημερινά γεγονότα και απαιτήσεις δημιουργούν συνθήκες πίεσης στις οποίες καθένας μας ανταποκρίνεται διαφορετικά. Κανείς μας δε, δεν είναι ανεξάρτητος από το ευρύτερο σύστημα στο οποίο βρίσκεται ∙ όλοι αλληλεπιδρούν, επηρεάζουν και επηρεάζονται από τους ανθρώπους γύρω τους και τον τρόπο που εκείνοι διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, συμπεριλαμβανομένου του άγχους.
Οι συνηθέστερες εκδηλώσεις άγχους είναι:
• Ευερεθιστότητα ή απάθεια
• Κοινωνική απόσυρση
• Απώλεια ενδιαφέροντος στη δουλειά
• Κόπωση
• Δυσκολία συγκέντρωσης
• Ένταση στους μύες, πονοκέφαλοι, γαστρεντερικά προβλήματα
• Προβλήματα στον ύπνο
• Απώλεια σεξουαλικής διάθεσης
• Χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών
Τι μπορείτε να κάνετε;
1. Το πρώτο βήμα είναι να γίνετε παρατηρητές του εαυτού σας και να αναγνωρίσετε τί σας προκαλεί άγχος, πώς αυτό εκδηλώνεται , τι δηλαδή σας προκαλεί αυτό σωματικά, τι συναισθήματα και σκέψεις σας δημιουργεί και τί κάνετε εσείς για να το διαχειριστείτε. Έτσι θα μπορέσετε να αντιληφθείτε κάποια σχήματα συμπεριφοράς που έχετε. Ποια από αυτά είναι λειτουργικά; Όσα δεν είναι πώς θα μπορούσατε να τα αλλάξετε;
2. Η απόφαση και η ευθύνη για να έχετε σωματική και συναισθηματική υγεία ανήκει σε εσάς- παρόλο που μπορεί να υπάρχουν πολλά εμπόδια στο περιβάλλον σας, κάποια από τα οποία, μάλιστα, μοιάζουν ανυπέρβλητα. Στο τέλος, μόνο εσείς οι ίδιοι μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που κάνετε τα πράγματα και να νιώσετε καλύτερα.
3. Φροντίστε τον εαυτό σας με καλή διατροφή, ύπνο και σωματική άσκηση στο μέτρο του δυνατού. Δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές που είναι μακριά από τον τρόπο ζωής σας, αλλά μικρά βήματα που μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινότητά σας. Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν. Δείτε φίλους, μιλήστε με ανθρώπους. Όταν ικανοποιείτε τις προσωπικές σας ανάγκες, είστε πιο δυνατοί και πιο ανθεκτικοί στο άγχος.
4. Αξιολογήστε και ιεραρχήστε τις προτεραιότητές σας. Οργανώστε το πρόγραμμά σας και μην το παραφορτώνετε. Ζητήστε βοήθεια. Τις περισσότερες φορές αναλαμβάνουμε τα πάντα και διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια, φοβούμενοι ότι θα επιβαρύνουμε τους άλλους ή ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μας την προσφέρουν γιατί «έχουν και εκείνοι τα δικά τους». Θα εκπλαγείτε από την προθυμία των ανθρώπων γύρω σας.
5. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους, αναγνωρίστε στον εαυτό σας την προσπάθεια και τα πιο μικρά επιτεύγματα, αποδεχτείτε και ενδεχόμενες αποτυχίες.
6. Προσπαθήστε να αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα.
7. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τις αρνητικές σας σκέψεις αντικαθιστώντας τις με θετικές.
Τη στιγμή που βιώνετε άγχος:
Αν μπορείτε, πάρτε χρόνο μακριά από τη στρεσογόνο κατάσταση και προσπαθήστε να ηρεμήσετε. Κλείστε τα μάτια και πάρτε βαθιές ανάσες, χαλαρώνοντας προοδευτικά τους μύες από τα πέλματα προς τα πάνω.
Μιλήστε με κάποιον για αυτό που νιώθετε, κάτι που λειτουργεί πολύ ανακουφιστικά.
Μοιραστείτε με κάποιο συνάδελφό σας τις σκέψεις σας. Ίσως να αισθάνεται κι αυτός παρόμοια.
Επιστρατεύστε το χιούμορ.
Όσο μαθαίνετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας, θα αποκτάτε όλο και μεγαλύτερο έλεγχο στην ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά, να απομακρύνετε συνήθειες και αρνητικές σκέψεις που μόνο επιβαρυντικά λειτουργούν, και να δράτε κατάλληλα.
——————————————————————————–
Nutri – Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό
Αρθρογράφος: Χαρά-Ιφιγένεια Τόμπρα, Ψυχολόγος