Αναμφίβολα η εγκυμοσύνη αποτελεί την ομορφότερη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, αλλά συγχρόνως είναι γεμάτη αγωνία για την ομαλή έκβασή της και τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό της. Στο δρόμο λοιπόν για μία ασφαλή και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη εγκυμοσύνη η άσκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Σήμερα όλοι οι ειδικοί συμφωνούν και οι έρευνες το επιβεβαιώνουν πως οι γυναίκες που ασκούνται στη διάρκεια της κύησης έχουν την τάση να παραμένουν πιο υγιείς. Πιο συγκεκριμένα η άσκηση:
•Βοηθάει την έγκυο να μην πάρει πολλά κιλά
•Συμβάλλει στη σωστή κυκλοφορία του αίματος
•Διατηρεί καλή φυσική κατάσταση
•Διευκολύνει τον τοκετό
•Βοηθάει στη γρηγορότερη επαναφορά του σώματος στην προ εγκυμοσύνης περίοδο
•Μειώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως πρήξιμο, δυσκοιλιότητα και κούραση
Η άσκηση μπορεί να ξεκινήσει και από το α΄ κιόλας τρίμηνο εφόσον η έγκυος δεν έχει ενοχλήσεις και πάντα σε συνεννόηση με το γυναικολόγο της. Μία πολύ καλή μορφή άσκησης αποτελεί και το πιλάτες με την προϋπόθεση ότι η έγκυος έκανε και πριν αυτού του είδους την γυμναστική καθώς χρυσός κανόνας στην περίοδο αυτή είναι πως επιτρέπεται μόνο δραστηριότητα που το σώμα γνώριζε από πριν γιατί με τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό το σώμα δεν μπορεί να δεχτεί νέα ερεθίσματα. Το πιλάτες πλεονεκτεί έναντι άλλων ασκήσεων για δυο λόγους:
•Ενδυναμώνει τους μύες του πυελικού εδάφους δλδ τους μύες που περιβάλλουν τον κόλπο και τα γεννητικά όργανα και σε συνδυασμό με τις αναπνοές προετοιμάζει το σώμα για έναν πιο εύκολο τοκετό και
•Γυμνάζει την πλάτη και προάγει τη σωστή στάση με αποτέλεσμα το σώμα να προσαρμόζεται καλύτερα στην αλλαγή λόγω βάρους, αλλά και μετά τον τοκετό να έχει ένα πιο δυνατό σώμα για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα( π.χ. να σηκώνει συνέχεια το μωρό)
Μπορούμε να εφαρμόσουμε πληθώρα ασκήσεων αλλά συνήθως με παραλλαγές, ανάλογα με το τρίμηνο που βρίσκεται η έγκυος (π.χ. σταματάμε τα μπρούμυτα, προσέχουμε να μην κάνουμε έντονες διατάσεις γιατί είναι επιρρεπείς οι σύνδεσμοι σε τραυματισμούς, όχι ανάσκελα μετά τον 4ο μήνα). Σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος η έγκυος θα πρέπει να νιώθει άνετα, να μην ανεβαίνουν οι παλμοί και να μην αισθάνεται δυσφορία. Συνιστάται να συμμετέχει σε ατομικά ή ολιγομελή γκρουπάκια έτσι ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της. Μετά τον τοκετό μπορεί να ξεκινήσει να γυμνάζεται περίπου 2 μήνες μετά και πάντα έχοντας την έγκριση του γιατρού της.
——————————————————————————–
Nutri – Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό
Αρθρογράφος: Ιωάννου Λασκαρίνα, Φυσικοθεραπεύτρια