Η καλή υγεία και λειτουργία του πεπτικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία μιας σειράς οργάνων του σώματος. Οι συνδέσεις του πεπτικού συστήματος με άλλα μέρη του οργανισμού μπορεί να μην γίνονται εμφανείς πάντα, αλλά αν το πεπτικό σύστημα υπολειτουργεί, οι συνδέσεις αυτές γίνονται αισθητές με τη μορφή προβλημάτων.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι ένα πολύπλοκο σύστημα οργάνων και μηχανισμών, με κύριο στόχο την προστασία του σώματος από αντιγόνα και παθογόνους μικροοργανισμούς (π.χ. ιούς, βακτήρια, παράσιτα). Μέσω ενός ειδικού μηχανισμού δράσης, γνωστού ως «ανοσολογική απόκριση», τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αναγνωρίζουν τις ξένες προς τον οργανισμό ουσίες και είτε τις απενεργοποιούν, είτε τις καταστρέφουν.
Η μικροχλωρίδα του εντέρου, δηλαδή η κοινότητα των βακτηρίων που αποικίζουν φυσιολογικά το ανθρώπινο έντερο, είναι εξαιρετικά σημαντική για την πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τα μεμονωμένα είδη της μικροχλωρίδας μπορούν να διεγείρουν διαφορετικούς τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, εγείροντας την αντίσταση στις λοιμώξεις.
Η εντερική μικροχλωρίδα συνίσταται από μια ποικιλία μικροοργανισμών που κατοικούν σε όλο το μήκος και το πλάτος της γαστρεντερικής οδού. Έχει συγκεκριμένη σύσταση, εξελίσσεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και είναι ευπαθής, τόσο σε εξωγενείς όσο και σε ενδογενείς τροποποιήσεις. Οποιαδήποτε διατάραξη στη σύνθεση της χλωρίδας του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανοσολογική απόκριση με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
ΠΩΣ Η ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΧΛΩΡΙΔΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;
Η μικροχλωρίδα του εντέρου μας έχει πολλές ιδιότητες:
• Μπορεί να «ενεργοποιήσει» και «απενεργοποιήσει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα
• Καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς
• Συμβάλλει στην πέψη ορισμένων διατροφικών συστατικών που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει και απορροφήσει
• Επηρεάζει το εντερικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μπορεί να ρυθμίσει τη κινητικότητα του εντέρου
• Παράγει βιταμίνες, όπως τη βιταμίνη Κ
• Παράγει ουσίες (π.χ. λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας) που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η χρήση φαρμάκων και η διατροφή. Με τη διατροφή, παρέχουμε θρεπτικά συστατικά όχι μόνο στον οργανισμό μας, αλλά και στους μικροοργανισμούς που «κατοικούν» στο έντερό μας. Η μεταβολή της μικροχλωρίδας του εντέρου επιτυγχάνεται με την κατανάλωση φυτικών ινων, προβιοτικων και πρεβιοτικών. Πλούσιες πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φασόλια και όλα γενικά τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά των τροφίμων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των μικροοργανισμών στο έντερο. Πλούσιες πηγές πρεβιοτικών είναι τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα σύκα, τα σπαράγγια και τα όσπρια.
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, ωφελούν την υγεία. Πλούσιες πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι (με πρόσθετα προβιοτικά), το κεφίρ, το λάχανο τουρσί, το kombucha (είδος τσαγιού), το kimchi (δημοφιλές συστατικό της κορεατικής κουζίνας).
Αρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος