Η απάντηση στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος δεν κρύβεται πίσω από συμπληρώματα διατροφής μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών και δεν είναι υπόθεση μίας ή δύο εβδομάδων. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα, ικανό να ενισχύσει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι οποιουδήποτε παθογόνου ιού, ακόμα και του κορωνοϊού (SARS-CoV-2).
Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία και επηρεάζεται από παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, το φύλο, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής. Η κακή διατροφή και κατ’ επέκταση η κακή θρέψη, συμβάλουν στην αδυναμία του ανοσοποιητικού να αντιμετωπίσει τυχόν λοιμώξεις. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών μπορεί να δράσει ενισχυτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Όπως αναφέρεται στις «Συστάσεις αναφορικά με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας», που εκδόθηκαν από τον ΕΟΔΥ την 4/4/20, μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή προσφέρει αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Βασικό μέλημα συνεπώς αποτελεί η επίτευξη ικανοποιητικής διατροφικής ποικιλίας, με πληθώρα θρεπτικών συστατικών να αλληλεπιδρούν ώστε να διατηρηθεί η άμυνα του οργανισμού σε καλή κατάσταση. Αποτελεί σφάλμα η αποκλειστική επικέντρωση σε συγκεκριμένα τρόφιμα, καθώς μέσω της ποικιλίας των επιλογών εφοδιάζεται ο οργανισμός με μια πληθώρα ποικίλων θρεπτικών συστατικών.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ
• Καταναλώνετε 3 κύρια γεύματα καθημερινά (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) σε σταθερές ώρες. Κάθε κύριο γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία πηγή δημητριακών (κατά προτίμηση ολικής άλεσης), άπαχης πρωτεϊνης και λαχανικών.
• Εκτός από τα 3 κύρια γεύματα, μπορούν να υπάρχουν και ενδιάμεσα μικρογεύματα-«σνακ» (π.χ. δεκατιανό, απογευματινό).
• Καταναλώνετε ωμά φρούτα και λαχανικά, τα οποία εξασφαλίζουν στον οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ιδανικά καταναλώστε 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών, που μεταφράζεται σε 1-2 σαλάτες και 2-3 φρούτα/ημερα. Τις περισσότερες φορές αρρωσταίνουμε απο αυτά που δεν τρώμε σε επάρκεια, όχι απο αυτά που τρώμε.
• Προσθέστε στα φαγητά τζίντζερ και σκόρδο που βοηθούν στην πέψη και την καταπολέμηση του κρυολογήματος.
• Βελτίωστε τη λειτουργία του εντερικού συστήματος. Καταναλώστε τροφές πλουσιες σε προβιοτικά, πρεβιοτικά και φυτικές ίνες, όπως γιαούρτι με πέτσα, ελιές, τουρσί, ξινολάχανο, ωριμασμένα, μαλακά τυριά, όπως το τσένταρ, το γκούντα και η παρμεζάνα.
• Διατηρήστε το σώμα σας επαρκώς ενυδατωμενο, βοθώντας την αποβολή των τοξινών μέσω των υγρών. Καταναλώστε τουλάχιστον 8-12 ποτήρια υγρών την ημέρα, συνυπολογίζοντας το γάλα, το τσάι και τον καφέ.
• Αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς τα αλκοολουχα ποτά μπορούν να μειώσουν την ικανότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων να καταπολεμούν ιώσεις.
• Διατηρήστε σταθερά και χαμηλά τα επιπεδα του σακχάρου, καταναλωνοντας άπαχες πρωτεϊνες και μην επεξαργασμένους υδατάνθρακες (μαύρο ψωμί και μακαρόνια, φρυγανιές απο πίτουρο βρώμης κ.α.). Τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου μειώνουν την δραστικότητα και ικανότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων.
• Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 – 8 ώρες σε ημερήσια βάση. Την ώρα του ύπνου ανανεώνονται οι ορμόνες που σχετίζονται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντας τα κύτταρα πιο ανθεκτικά σε ιούς και βακτήρια.
• Καταπολεμήστε το στρες, επιλέγοντας τροφές που βοηθάνε στην παραγωγή σεροτονίνης και περιορίζουν την έκκριση κορτιζόνης οπως ( λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, ολικής άλεσης δημητριακά, μάυρη σοκολάτα, αβοκάντο, αυγό και γιαούρτι). Το στρές εκθέτει τον οργανισμό σε δυσάρεστες καταστάσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και τον καθιστούν ευάλωτο σε κρυολογήματα.
• Διατηρήστε υψηλά επίπεδα δραστηριότητας. Η γυμναστική αυξάνει την αντοχή σε ιούς και λοιμώξεις, διεγείροντας την απελευθέρωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα σε εβδομαδιαία βάση (περίπου 30 λεπτά την ημέρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), ή αντίστοιχα 75 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση, ή συνδυασμό αυτών. Αυτές οι συστάσεις μπορούν να εφαρμοσθούν ακόμα και κατά τη διάρκεια της αυτό-απομόνωσης, ακολουθώντας προγράμματα εκγύμνασής απο το internet.
Αρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος