Personal trainer απο ΤΕΦΑΑ ή απο ιδιωτικές σχολές, πρώην αθλητή ή κάποιον που απλά μας αρέσει το σώμα του; Με τι κριτήρια άραγε επιλέγουμε τον προσωπικό μας προπονητή;
Οι περισσότεροι άνθρωποι που αποφασίζουν να μπούν στην διαδικασία της προσωπικής προπόνησης έχουν κάποια βασικά κριτήρια όσον αφορά την επιλογή προπονητή. Η αναγνωρισιμότητα και οι ικανότητες του πιθανού trainer, η σύσταση/προτροπή απο φίλους και η οικονομική δυνατότητα του ασκούμενου, αποτελούν την βάση στην οποία στηρίζεται μια τέτοια επιλογή. Θα μπορούσε να πεί κανείς πώς, λίγο ή πολύ, αυτή είναι και η διαδικασία με την οποία επιλέγουμε κάθε πιθανή συνεργασία στην ζωή μας. Είτε αφορά τον υδραυλικό που θα χρειαστούμε, τον μηχανικό του αυτοκινήτου μας ή κάποιο άλλο επαγγελματία, τα κριτήρια παραμένουν ουσιαστικά τα ίδια.
Εδώ λοιπόν θα πρέπει να θέσουμε το πρώτο και σημαντικό ερώτημα: έχουμε τα ίδια περιθώρια λάθος επιλογής και με τον προσωπικό μας γυμναστή; Η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη φροντίδα και προσοχή απο ότι η βρύση του νιπτήρα και το σπασμένο φανάρι στο αυτοκίνητό μας. Κι αυτό όχι γιατί μόνο το αξίζει (μιας και το ταλαιπωρούμε μια ζωή…) αλλά και γιατί η ΄΄κακοτεχνία΄΄ μπορεί να μας στοιχίσει πολύ ακριβότερα. Η μακροχρόνια λανθασμένης μορφής και έντασης προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα στο μέλλον. Συνεπώς, όταν σκεφτόμαστε το κριτήριο της τιμής, οφείλουμε να το κάνουμε με όρους ΄΄ανθρώπινους΄΄ (όπως βλέπουμε την υγεία μας και επιλέγουμε ιατρό) και όχι με ΄΄υλικούς΄΄ (αγορά λάστιχου ποτίσματος απο τα Jumbo γιατί είναι οικονομικότερο). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πώς πρέπει να πληρώνουμε εξωφρενικές τιμές αλλά ούτε επιβεβαιώνει τον κανόνα ΄΄το ακριβό είναι και το πιο καλό΄΄.
Όσον αφορά το κριτήριο της σύστασης απο κάποιον φίλο ή γνωστό, θα πρέπει να είμαστε εξίσου προσεκτικοί σε διαφορετικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και στόχους.
Η εξιδίκευση πλέον και στον τομέα της γυμναστικής είναι πολύ μεγάλη και συνεπώς ο κάθε επαγγελματίας γυμναστής έχει συνήθως στοχοποιημένες σπουδές και πιστοποιήσεις πάνω σε ειδικές μεθόδους εκγύμνασης (όπως η αεροβική, η μυϊκή ενδυνάμωση με βάρη, η μέθοδος Pilates, η yoga, συγκεκριμένα αθλήματα κ.α). Ως εκ τούτου, η προσωπική εγκύμναση (personal training) αποτελεί κι αυτή μια κατηγορία απο μόνη της, η οποία απαιτεί μια καθολική και σφαιρική γνώση και εμπειρία γύρω απο το ζήτημα της σωματικής εξέλιξης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ένας σωστός επαγγελματίας γυμναστής δεν δύναται να αποτελεί έναν εξίσου σωστό personal trainer. Όπως όμως πολύ ορθά όταν επιλέγουμε ιατρό φροντίζουμε να απευθυνθούμε στην σωστή ειδικότητα (είτε ξεκινούμε απο τον παθολόγο και όταν χρειάζεται εκείνος μας συστήνει κάποιον ειδικότερο είτε γνωρίζουμε εξαρχής ποιός είναι αρμόδιος για την πάθησή μας), έτσι και με την γυμναστική ο πιο ασφαλής δρόμος είναι ξεκινήσουμε με έναν προσωπικό γυμναστή. Αυτός θα θέσει τις σωστές και ουσιαστικές βάσεις για να προχωρήσουμε αργότερα σε οποιαδήποτε άλλη διαφορετική μέθοδο προπόνησης ή άθλημα.
Ένα ακόμη κριτήριο για την επιλογή προπονητή αποτελεί η αναγνωρισιμότητα και οι ικανότητές του. Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που θα ήθελε ίσως πολλές σελίδες ανάλυσης κα συζήτησης σχετικά με το εάν ΄΄ο πιο γνωστός είναι και ο πιο καλός΄΄ και το αν ΄΄τα ράσα κάνουν τον παπά΄΄. Είναι πολύ δύσκολο να ορίσει κανείς την αλήθεια και το ψέμα των παραπάνω προτάσεων. Σίγουρα κάποιος άνθρωπος που έχει καταφέρει να είναι αναγνωρίσιμος δεν μπορεί να είναι αναποτελεσματικός όπως επίσης και ένας πολύ ικανός και σπουδαγμένος γυμναστής να είναι κακός στην δουλειά του. Αυτό όμως δεν είναι πανάκεια σε κανένα επαγγελματικό κλάδο. Συγκριτικά και μόνο θα αναφέρω ότι οι λαμπρότεροι επιστήμονες δεν ήταν πάντα οι καλύτεροι καθηγητές, ενώ πολλοί άνθρωποι χαμηλότερου προφίλ και ΄΄επιδόσεων΄΄ αποτέλεσαν φωτεινά παραδείγματα δασκάλων. Συνεπώς, και ειδικώς σε κλάδους ανθρωποκεντρικούς όπως αυτός της προσωπικής εκγύμνασης, ο ρόλος του προπονητή-δασκάλου είναι η σωστή και άρτια εκπαίδευση του ασκούμενου-μαθητή του. Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται περισσότερο απο την επικοινωνιακή δεξιότητα και την ικανότητα μετάδοσης της γνώσης απο τον trainer παρά απο την, τυπική πολλές φορές και στείρα, γνώση του αντικειμένου. Τα πτυχία αποδεδειγμένα δεν κάνουν κάποιο καλό επιστήμονα όπως και η έλλειψη επιστημονικής γνώσης δεν μπορεί να αντικατασταθεί εξ΄ολοκλήρου απο την εμπειρία. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισχύει και για τις προσωπικές ικανότητες ενός γυμναστή. Ναι μεν μπορεί να αποτελεί υπόδειγμα αθλητή ή ακόμα και πρωταθλητή, κάτι όμως που δεν προεξοφλεί την ικανότητά του ως προπονητή.
Συνοψίζοντας λοιπόν, τίθεται το ερώτημα: ποιά είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που οφείλουμε να προσέξουμε όταν επιλέγουμε personal trainer;
H προσωπική μας άποψη και απάντηση σε αυτό είναι σχετικά απλή και γενική: το ήθος και η σοβαρότητα του ανθρώπου απέναντί μας. Είτε επιλέγεις γυμναστή, είτε καθηγητή Αγγλικών για το παιδί σου είτε ηλεκτρολόγο, αυτό που προέχει είναι να είναι ηθικός και σοβαρός. Κι αυτό γιατί έτσι εξασφαλίζεις μια ουσιαστική σχέση με οποιονδήποτε άνθρωπο και επαγγελματία. Γιατί ξέρεις ότι δεν θα προσπαθήσει να σε κοροιδέψει για να έχει κέρδος αλλά ούτε θα προσπαθήσει να κάνει κάτι πέρα απο τις δυνατότητές του. Γιατί θα είναι ειλικρινής μαζί σου και εάν και εφόσον χρειαστεί θα σε παραπέμψει σε κάποιον ειδικότερο.
Φρόντισε λοιπόν να επιλέξεις τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σου όχι με οικονομικά κριτήρια και διαβάζοντας μόνο τα βιογραφικά τους, αλλά με την ουσία του χαρακτήρα τους και την ενέργεια που εκπέμπουν προς εσένα!
——————————————————————————–
Nutri – Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό
Αρθρογράφος: Καραντάνη Ελένη, Γυμνάστρια – Personal trainer