Όλοι πλέον γνωρίζουν τα οφέλη από την ευεργετική Μεσογειακή διατροφή. Μια νέα έρευνα, όμως, δείχνει ακόμη ένα άλλο πιθανό όφελος από αυτή. Φάνηκε ότι η μεγαλύτερη προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε με μείωση της γήρανσης των κυττάρων του σώματος.
Τα οφέλη για την υγεία από τη Μεσογειακή διατροφή, που έχουν αποδειχτεί με βεβαιότητα, είναι η μείωση της συνολικής θνησιμότητας, η αυξημένη μακροβιότητα και η μειωμένη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, ιδιαίτερα σοβαρών καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Μια δίαιτα που εχει στοιχεία από τη μεσογειακή διατροφή αποτρέπει τη βράχυνση των τελομερών. Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενα κομμάτια DNA (γενετικού υλικού) στα άκρα των χρωμοσωμάτων που μειώνονται προοδευτικά με την ηλικία. Μικρότερα τελομερή συνδέονται με μείωση του προσδόκιμου ζωής και μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Παχυσαρκία, κάπνισμα τσιγάρων και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής έχουν συνδεθεί με μικρότερο μήκος των τελομερών. Οξειδωτικό στρες και φλεγμονή επιταχύνει τη βράχυνση των τελομερών. Πολλαπλές μελέτες πραγματοποιήθηκαν για να ερευνηθεί η σχέση μεταξύ του μήκους των τελομερών και του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, και τη γνωστική λειτουργία, μεταξύ άλλων.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ανεπεξέργαστους σπόρους, ελαιόλαδο και ψάρια, με μια μέτρια ποσότητα της πρόσληψης αλκοόλ και χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και πουλερικών.
Τα φρούτα, λαχανικά, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί – τα βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής – έχουν καλά γνωστές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις που θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν τα «κακά αποτελέσματα» του καπνίσματος και της παχυσαρκίας.
Η τρέχουσα μελέτη αφορά στην παρακολούθηση της υγείας περισσότερων από 120.000 Αμερικανίδων νοσηλευτριών από το 1976. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με το διαιτολόγιό τους και έγινε εξέταση αίματος για τη μέτρηση του μήκους των τελομερών. Για την καθεμία, οι ερευνητές υπολόγισαν ένα διατροφικό σκορ που κυμαίνεται από 0 έως 9 βαθμούς, με την υψηλότερη βαθμολογία να σημαίνει μεγαλύτερη προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή. Το επιθυμητό αποτέλεσμα ήταν η συσχέτιση μεταξύ του μήκους των τελομερών στα λευκοκύτταρα του αίματος και του Μεσογειακού διατροφικού σκορ. Όπως ήταν αναμενόμενο μεγαλύτερα τελομερή είχαν οι νεότερες γυναίκες όπως επίσης και τα άτομα που ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε αύξηση 1 θέσης στο διατροφικό σκορ αντιστοιχεί σε επιβράδυνση κατά 1,5 έτος για τη γήρανση των τελομερών. Μια αύξηση 3 θέσεων αντιστοιχεί σε 4,5 λιγότερα χρόνια από τη γήρανση των τελομερών κατά μέσο όρο. Αυτό είναι παρόμοιο με τη διαφορά μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών, ενεργές και λιγότερο δραστήριες γυναίκες, και γυναικών με στρες και φοβίες έναντι ήρεμων γυναικών. Μια μελλοντική ερώτηση της έρευνας θα πρέπει να στοχεύει στον προσδιορισμό των συστατικών της μεσογειακής δίαιτας που οδηγούν σε αυτό το όφελος καθώς και να διεξαχθούν αντίστοιχες μελέτες σε άνδρες.
Η μεσογειακή διατροφή λόγω της αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής δράσης της είναι η μόνη δίαιτα με αποδεδειγμένο όφελος και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ σχετίζεται σαφώς με πιο αργή γήρανση των κυττάρων. Στην Ελλάδα είμαστε ευλογημένοι από τη φύση και δεν πρέπει να αφήνουμε τα πλούσια ευεργετήματά της ανεκμετάλλευτα. Είμαστε άλλωστε κοντά στην ανακάλυψη του μυστικού της αιώνιας νεότητας!
——————————————————————————–
Nutri – Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό
Αρθρογράφος: Αντωνία Κάραλη, Γενική Ιατρός