Μια σωστά σχεδιασμένη διατροφή, πλούσια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, με ευεργετική επίδραση στη διαδικασία εκμάθησης, τη λειτουργία της μνήμης και όλες τις νοητικές λειτουργίες, αλλά και στη διάθεση.
Ποια είναι λοιπόν αυτά τα θρεπτικά συστατικά και μέσα από ποιες τροφές μπορούμε να προσλάβουμε τις απαραίτητες ποσότητές τους;
Ασβέστιο
Παίζοντας το ρόλο του «αγγελιαφόρου» μεταξύ των νευρικών κυττάρων, ελέγχοντας την ευαισθησία των νεύρων και ρυθμίζοντας τη νευροδιαβίβαση, το ασβέστιο αποτελεί ίσως το πλέον χρήσιμο για τον εγκέφαλο μέταλλο. Οι καλύτερες πηγές του ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, όλα τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα, τα ψάρια, όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, οι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα ξερά φασόλια και λαχανικά όπως το μπρόκολο και οι λαχανίδες.
Βιταμίνη Β1
Τόσο ο εγκεφαλικός όσο και νευρικός ιστός παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση βιταμίνης Β1, η οποία χρησιμεύει στη μεταφορά νευρικών σημάτων, ενώ η έλλειψή της έχει συνδεθεί με την εμφάνιση συνδρόμου Korsakoff. Καλές πηγές της βιταμίνης Β1 είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης (σιτάρι, βρώμη κλπ), το μαύρο ρύζι, η μαγιά μπύρας, οι ηλιόσποροι, οι ξηροί καρποί, το αλεύρι σόγιας, τα λαχανικά, τα πορτοκάλια, το χοιρινό κρέας, το συκώτι, ο τόνος, οι πατάτες, τα όσπρια, το ρύζι, το σπανάκι, το σουσάμι, το ταχίνι, το γάλα και τα αυγά.
Βιταμίνη Β9
Γνωστή και ως φυλλικό οξύ, παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των αμινοξέων και την ανάπτυξη του νευρικού ιστού. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι οι φακές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, τα σπαράγγια, τα φασόλια, το μπρόκολο, οι ηλιόσποροι, τα αβοκάντο και ο χυμός ντομάτας.
Βιταμίνη C
Γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι αναγκαία για τη σύνθεση του νευροδιαβιβαστή με την ονομασία ντοπαμίνη, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση του στρες. Βιταμίνη C περιέχουν κυρίως οι φυτικές τροφές. Εσπεριδοειδή, μπρόκολα, σκουροπράσινα πυκνόφυλλα λαχανικά, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, φράουλες, ακτινίδια, όλα τα ξινά φρούτα (λεμόνια, πορτοκάλια κλπ), πατάτες, κεράσια, ντομάτες (και οι κονσερβοποιημένες), πεπόνι, καρπούζι, μούρα, κουνουπίδι, σέλινο, λάχανο και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά αποτελούν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.
Μαγνήσιο
Είναι απαραίτητο προκειμένου να μετατραπούν οι βιταμίνες τους συμπλέγματος Β στην ενεργή τους μορφή και να απορροφηθούν από τον οργανισμό, ώστε να έχουν τη θετική επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία που περιγράφεται παραπάνω. Το µαγνήσιο υπάρχει στους ηλιόσπορους, τα καρύδια, τα αµύγδαλα, τα φουντούκια, τους λιναρόσπορους, το σουσάμι, το ταχίνι, τα φιστίκια Αιγίνης, τους χουρµάδες, τα αράπικα φιστίκια, τα ρεβίθια, τις µπανάνες, τα σύκα, τα µήλα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, το πλήρες φύτρο σταριού, τα πλήρη δηµητριακά, το κεχρί, το καλαµπόκι, τη σόγια, τα όσπρια, το σκόρδο, το µπρόκολο και την αγκινάρα. Καλές πηγές μαγνησίου είναι επίσης το κακάο και τα μπαχαρικά.
——————————————————————————–
Nutri – Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό
Αρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος