Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι, γονείς και παιδιά προετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά. Συναισθήματα χαράς, ανυπομονησίας, ενθουσιασμού συνυπάρχουν με το άγχος, την αγωνία, το φόβο για αυτή τη σημαντική στιγμή στη ζωή τόσο του παιδιού όσο και των γονέων του.
Οι αγωνίες των παιδιών
Τα παιδιά εκφράζουν διαφορετικές ανησυχίες ανάλογα με την ηλικία. Τα μικρότερα παιδιά (τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα «πρωτάκια»), μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να αποχωριστούν τους γονείς τους, ιδίως αν είναι η πρώτη τους φορά, ή να έχουν πιο πρακτικής φύσης ανησυχίες όπως το τί θα γίνει αν δεν βρίσκει την τάξη του ή την τουαλέτα ή τί θα κάνει αν μια μέρα σχολάσει και δεν είναι εκεί κανένας δικός του να τον πάρει. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας είναι αγχωμένο, αφιερώστε του χρόνο, καθίστε κοντά του και συζητήστε μαζί του τι το απασχολεί.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί το άγχος του
1. Αρχίστε να προετοιμάζετε το παιδί αρκετό καιρό πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, βάζοντας σιγά σιγά το καινούργιο σχολείο στις συζητήσεις σας. Μιλήστε του για αυτό, περιγράψτε του πώς είναι, τί θα κάνει εκεί κάθε μέρα, πόσα ωραία πράγματα θα μάθει, όπως να διαβάζει μόνο του τις αγαπημένες του ιστορίες, να παίζει καινούργια, ομαδικά παιχνίδια με τους συμμαθητές του, για τους φίλους που θα αποκτήσει ή ,ενδεχομένως, για τους φίλους του από το νηπιαγωγείο που θα ξανασυναντήσει. Απαντήστε στις ερωτήσεις του. Αν έχετε τη δυνατότητα, επισκεφθείτε μαζί με το παιδί το σχολείο πριν την πρώτη μέρα, εντοπίστε πού είναι οι βασικοί χώροι, το κυλικείο, η τουαλέτα κλπ.
2. Πείτε στο παιδί ότι μπορεί να αισθάνεται αγχωμένο ή ανήσυχο που ξεκινά το σχολείο, όπως, άλλωστε, αισθάνονται όλοι-ακόμα κι εσείς- όταν κάνουν κάτι για πρώτη φορά και δεν το γνωρίζουν. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας και επιτρέψτε του να μιλήσει ελεύθερα για αυτά, ακόμα κι αν δυσκολεύει εσάς τους ίδιους να ακούτε ότι το παιδί σας αισθάνεται δύσκολα. Είναι πολύ σημαντικό να του επιτρέψετε να μιλήσει ελεύθερα και χωρίς διακοπές, να ακούσετε πραγματικά τι το αγχώνει, τι το φοβίζει, και όχι να σπεύσετε να το καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι δεν χρειάζεται ή δεν πρέπει να νιώθει έτσι, γιατί με αυτό τον τρόπο ακυρώνετε αυτό που νιώθει και μπλοκάρετε τη συναισθηματική του έκφραση. Αναγνωρίστε κι εσείς ότι το παιδί σας αισθάνεται φοβισμένο. Μπορείτε να πείτε κάτι όπως «το καταλαβαίνω ότι είσαι φοβισμένος, και είναι φυσικό, γιατί ξεκινάς κάτι καινούργιο, που δεν ξέρεις πώς είναι».
3. Μπορείτε ακόμα να μοιραστείτε μαζί του τις δικές σας εμπειρίες από το σχολείο, να του διηγηθείτε όμορφες ή αστείες ιστορίες αλλά και να του μιλήσετε για τις ανησυχίες που είχατε εσείς την πρώτη φορά που πήγατε στο σχολείο, το άγχος και το φόβο για το άγνωστο, συναισθήματα φυσιολογικά και αποδεκτά, που όμως έδωσαν τη θέση τους σε συναισθήματα χαράς, αφού περνούσατε πολύ όμορφα στο σχολείο, κάνατε καινούργιους φίλους και η δασκάλα σας ήταν πολύ καλή. Μπορείτε ακόμα να φέρετε παραδείγματα από προηγούμενες εμπειρίες του παιδιού για το πώς τελικά μπορεί αυτό να αισθανόταν παρόμοια στο παρελθόν, όμως τα κατάφερε. Το μήνυμα είναι ότι αφού τα κατάφερε τότε (πχ. Όταν πήγε στον παιδικό σταθμό) μπορεί να τα καταφέρει και τώρα.
4. Αν το παιδί σας ανησυχεί για μια συγκεκριμένη κατάσταση πχ για το τι θα συμβεί αν δεν έχει κανένα παιδάκι για να παίξει, βοηθήστε το να σκεφτεί πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση, πχ μπορείτε να το ρωτήσετε «τι θα μπορούσες να κάνεις σε αυτή την περίπτωση;» ή να σκεφτείτε μαζί πιθανές λύσεις ή να του προτείνετε εσείς κάποιες, αν χρειαστεί. Προσπαθήστε να είστε συγκεκριμένοι, για παράδειγμα, μπορείτε να του προτείνετε να ψάξει κάποιο άλλο παιδί που είναι μόνο του και να του προτείνει να παίξουν μαζί. Με τα μικρά παιδιά, βοηθά επίσης, πολύ, να επισημαίνετε ότι οι δάσκαλοι ή το προσωπικό του σχολείου θα είναι διαθέσιμοι να το βοηθήσουν σε ό, τι χρειαστεί.
5. Αντιμετωπίστε με κέφι το ξεκίνημα του σχολείου! Δώστε στο παιδί χώρο να συμμετάσχει ενεργά στις προετοιμασίες, χωρίς άγχος και εκνευρισμό. Επιτρέψτε του να κάνει τις δικές του επιλογές. Αγοράστε μαζί τα σχολικά είδη που θα χρειαστεί. Αφήστε το να επιλέξει μόνο του το καινούργιο του γραφείο ή την τσάντα του σχολείου, τα τετράδιά του, τα μολύβια του. Αφήστε το να διαλέξει τα ρούχα που θα φορέσει την πρώτη του μέρα στο σχολείο.
6. Βοηθήστε το παιδί να διαμορφώσει το καθημερινό του πρόγραμμα, το οποίο χρειάζεται να περιλαμβάνει ξεκούραση, μελέτη και προετοιμασία για την επόμενη μέρα (να φτιάξει την τσάντα του, να ετοιμάσει τα ρούχα που θα φορέσει κλπ), και φυσικά το παιχνίδι!! Γονείς, μη φορτώνετε τα παιδιά με υποχρεώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες και μη τους στερείτε το παιχνίδι τους! Είναι ό, τι πιο σημαντικό για την υγιή τους ανάπτυξη αλλά και για να είναι ευτυχισμένα, κι αυτό είναι και το ζητούμενό σας.
Η πρώτη ημέρα στο σχολείο
Ξυπνήστε με ηρεμία και καλή διάθεση. Συνοδέψτε το παιδί στο σχολείο και ρωτήστε το πώς νιώθει. Καθησυχάστε το αν έχει αγωνία. Πριν το αφήσετε στην τάξη δώστε του ένα φιλί, μια αγκαλιά και πείτε του ότι θα πάτε να το πάρετε όταν σχολάσει. Μη φύγετε χωρίς να σας δει. Το παιδί σας είναι πλέον μαθητής!
——————————————————————————–
Nutri – Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό
Αρθρογράφος: Χαρά-Ιφιγένεια Τόμπρα, Ψυχολόγος