Στη σημερινή εποχή, καθώς ανεβαίνει το προσδόκιμο ζωής, αυξάνονται και οι παθήσεις που εμφανίζονται με την πάροδο των χρόνων. Μία από αυτές είναι και η οστεοπόρωση, η οποία χαρακτηρίζεται από την προοδευτική απώλεια της οστικής μάζας και μεταβολές στη δομή των οστών. Αυτό τα καθιστά πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα. Συχνά η διάγνωσή της γίνεται μετά από ένα οστεοπορωτικό κάταγμα ( ισχίο, μέση, καρπός ) και για το λόγο αυτό ονομάζεται και «σιωπηλή νόσος». Προσβάλλει τις γυναίκες συνήθως μετά την εμμηνόπαυση και τους ηλικιωμένους άντρες σε αναλογία 5:1.
Η οστεοπόρωση διαγιγνώσκεται μέσω της μέτρησης της οστικής πυκνότητας και όσο χαμηλότερη είναι αυτή, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος κατάγματος. Η θεραπεία της οστεοπόρωσης αποτελείται από:
• Φαρμακευτική αγωγή (φάρμακα που δρουν είτε σταματώντας την οστική απώλεια είτε αναπλάθοντας οστίτη ιστό)
• Διατροφικά μέτρα (κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και κυρίως κίτρινα τυριά με την παρμεζάνα να θεωρείται πρωταθλήτρια σε Ca)
• Άσκηση
Η τελευταία συνιστάται διεθνώς από τους ειδικούς καθώς:
• Συμβάλλει στην μυϊκή ενδυνάμωση
• Χτίζει και διατηρεί την οστική πυκνότητα
• Αυξάνει την ελαστικότητα
• Βελτιώνει τη στάση του σώματος, καθώς πολλοί ασθενείς υιοθετούν κυφωτική στάση
• Αυξάνει τον συντονισμό και την ισορροπία, άρα μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων
Προτείνονται 3 τύποι ασκήσεων
Α) ασκήσεις με το ίδιο το βάρος του σώματος όπως
Περπάτημα
Χορός
Ανέβασμα σκάλας
Πεζοπορία
Η κολύμβηση και η ποδηλασία είναι εξαιρετικές ασκήσεις για την καρδιά και τους πνεύμονες. Όμως, για την υγεία των οστών δεν προτείνονται, καθώς η βοήθεια από το νερό και το ποδήλατο μειώνει την φόρτιση στο σώμα και τα οστά τρέφονται μέσω της φόρτισης. Επίσης, δραστηριότητες όπως τρέξιμο και jogging πρέπει να αποφεύγονται, καθώς είναι επικίνδυνες για πτώση και πιθανόν κάταγμα.
Β) ασκήσεις με αντίσταση, χρησιμοποιώντας
Ελεύθερα βάρη
Μηχανήματα με βάρη στο σπίτι ή στο γυμναστήριο
Λάστιχα αντίστασης και
Γ) ασκήσεις ισορροπίας και ελαστικότητας όπως
Διατάσεις
Yoga
Tai chi (ειδικός τύπος ασκήσεων χαμηλής έντασης βασισμένος σε πολεμικές τέχνες)
Οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος και οι διατάσεις μπορούν να γίνονται καθημερινά για 30’, ενώ οι ασκήσεις αντίστασης 2-3 φορές/εβδομάδα, γυμνάζοντας κάθε φορά διαφορετική μυϊκή ομάδα.
Πριν από την οποιαδήποτε μορφή άσκησης ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται τον θεράποντα ιατρό του για το καταλληλότερο πρόγραμμα.
——————————————————————————–
Nutri – Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό
Αρθρογράφος: Ιωάννου Λασκαρίνα, Φυσικοθεραπεύτρια