Είναι γεγονός ότι ο υποχρεωτικός κατ’ οίκον περιορισμός δημιουργεί προβλήματα και παρενέργειες, ιδιαίτερα όσο αυξάνεται η διάρκειά του. Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από μείωση της […]
Η απάντηση στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος δεν κρύβεται πίσω από συμπληρώματα διατροφής μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών και δεν είναι υπόθεση μίας ή δύο εβδομάδων. Για […]
Η καλή υγεία και λειτουργία του πεπτικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία μιας σειράς οργάνων του σώματος. Οι συνδέσεις του πεπτικού συστήματος με άλλα […]
ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ Μια ισορροπημένη διατροφή συστήνεται ως ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αφού η επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς […]
Η αύξηση της πιθανότητας να νοσήσει κάποιος από καρκίνο αποδίδεται σε ένα πλήθος παραγόντων, που μπορεί να είναι κληρονομικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί, διατροφικοί κλπ.. Η παχυσαρκία, που […]
Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί, ως γνωστόν, ρυθμιστικό παράγοντα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, μέσω της επίδρασης που ασκεί σε όλα σχεδόν τα επιμέρους συστήματά του. […]
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 50% περίπου του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού πάσχει κάποια μορφή κεφαλαλγίας. Παρά το γεγονός όμως ότι η ημικρανία είναι ένα πολύ […]
Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι υπάρχει […]
Μια σωστά σχεδιασμένη διατροφή, πλούσια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, με ευεργετική επίδραση στη διαδικασία εκμάθησης, τη λειτουργία της […]
Έχει διαπιστωθεί ότι η ύπαρξη ανισορροπίας στα επίπεδα των ρυθμιστικών της διάθεσης νευροδιαβιβαστών (ντοπαμίνη, σεροτονίνη, γ-αμινοβουτυρικό οξύ, ακετυλοχολίνη), οδηγεί συνήθως σε κατάθλιψη ή κάποιου είδους σγχώδους […]
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους φρενήρεις ρυθμούς, το άγχος και τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε, επιβαρύνει τη μνήμη με αποτέλεσμα συχνά […]
Η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Η έξαρση του οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο σύγχρονο τρόπο […]
Μικρές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του επιπέδου του ουρικού οξέως. Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα σχετικά με το πώς η διατροφή […]
Οι αιμορροΐδες δεν είναι τίποτα άλλο από ερεθισμένα και πρησμένα αγγεία στην περιοχή του πρωκτού, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μικρής έκτασης αιμορραγία και πόνο κατά […]
Η απώλεια μαλλιών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Οι παράγοντες που προκαλούν την τριχόπτωση είναι πολλοί, με την κληρονομικότητα, […]
Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κατακράτησης υγρών: •Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού και τροφίμων πλούσια σε αλάτι, όπως το κόκκινο κρέας, τα […]
Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση καφέ που πρέπει να γνωρίζετε; Μία καινούργια μελέτη που δημοσιεύτηκε σε διαβητολογικό περιοδικό ισχυρίζεται ότι ο απολαυστικός πρωινός καφές […]
Όλοι πλέον γνωρίζουν τα οφέλη από την ευεργετική Μεσογειακή διατροφή. Μια νέα έρευνα, όμως, δείχνει ακόμη ένα άλλο πιθανό όφελος από αυτή. Φάνηκε ότι η μεγαλύτερη […]
Ο τρόπος διατροφής έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσω πολλών και διαφορετικών μηχανισμών. Έτσι, πέρα από την επίδραση της δίαιτας σε κλασσικούς […]
Η καλή υγεία του πεπτικού συστήματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την συνολική υγεία του ανθρώπου. Είναι το εργοστάσιο όπου επεξεργάζονται, πέπτονται και απορροφώνται όλα τα θρεπτικά […]
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ), συναντάται σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και χαρακτηρίζεται από • την παρουσία πολλαπλών ωοθυλακίων (>12 ωοθυλάκια), τα οποία εντοπίζονται […]
Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι πάθηση αυτοιωμένη μετά από μερικές ημέρες. Σε λίγα παιδιά, κατεξοχήν βρέφη, επιπλέκεται με δυσαπορρόφηση υδατανθράκων ή αλλεργία στο γάλα αγελάδας και σε […]
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μια σειρά από σημαντικές κοινωνικές μεταβολές, οι οποίες έχουν συντελέσει σε μια ευρύτερη αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής. […]
Tι είναι χοληστερίνη; Η χοληστερίνη είναι μία λιπαρή ουσία που η περισσότερη παράγεται φυσιολογικά στο συκώτι. Η υπερβολική ποσότητα της είναι βλαβερή ενώ μία μέτρια ποσότητα […]
H διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά πολύ περισσότερο, στην πρόληψή τους. Η προτεινόμενη αγωγή πρέπει να λαμβάνει υπ’όψη όλους […]
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης χαρακτηρίζεται από παθολογικά υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα. Υπάρχουν δύο βασικές μορφές αυτού : ο Τύπος Ι (ινσουλινοεξαρτώμενος) σε ασθενείς με βάρος φυσιολογικό […]
Οι δίαιτες, που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες (50-60% του θερμιδικού συνόλου) και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (<10% του θερμιδικού συνόλου) και μειωμένο λιπιδικό […]
Στόχοι διαιτολογικής παρέμβασης που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα άτομα που έχουν διαβήτη 1.Επιτύχανση και διατήρηση των καλύτερων επιπέδων στις μεταβολικές καταστάσεις που συμπεριλαμβάνουν: Τα […]
Η επιπλοκές της παχυσαρκίας μαζί με τον διαβήτη, δηλαδή της διαβητοπαχυσαρκίας, αποτελούν σημαντικά αίτια νοσηρότητας και θνησιμότητας του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο, ενώ το οικονομικό […]
O διαβήτης είναι ένα νόσημα που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σακχάρου στο αίμα καθώς, πολλές φορές, και στα ούρα. Η νόσος είναι αποτέλεσμα είτε ανεπαρκούς δράσης […]