Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί, ως γνωστόν, ρυθμιστικό παράγοντα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, μέσω της επίδρασης που ασκεί σε όλα σχεδόν τα επιμέρους συστήματά του. Από τον κανόνα αυτό δεν μπορεί να εξαιρεθεί η όραση, με μια ομάδα τροφών να συμβάλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία των ματιών και τη διαχρονική εξασφάλιση της καλής όρασης.
Ακολουθούν παραδείγματα τροφών που περιέχουν τα απαραίτητα για την υγεία των ματιών θρεπτικά συστατικά:
Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, τόνος, σκουμπρί κ.α.) είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ω-3 λιπαρά, τα οποία εκτός των λοιπών θετικών επιδράσεων, προστατεύουν από την ξηροφθαλμία και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση, ενώ βοηθούν και στην απομάκρυνση του υδατοειδούς υγρού από τα μάτια, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υπερτονίας και γλαυκώματος. Σύμφωνα με αποτελέσματα σχετικής μελέτης, άτομα που είχαν εντάξει στη διατροφή τους λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νεοαγγειακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Με βάση επιστημονικές μελέτες, η βιταμίνη Α που περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα οι συγκεκριμένες τροφές, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που οφείλεται στην ηλικία και βελτιώνει τη λειτουργία της όρασης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C και φυλλικό οξύ, με όλες τις θετικές επιδράσεις για την όραση που αναφέρονται παραπάνω. Ιδανικά, θα πρέπει η ημερήσια διατροφή να περιλαμβάνει 5 – 9 μερίδες λαχανικών έντονου χρώματος.
Είναι τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή, που προστατεύουν από την εμφάνιση καταρράκτη και άλλων σχετιζόμενων με την ηλικία παθήσεων των ματιών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
——————————————————————————–
Nutri – Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό
Αρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος