Η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Η έξαρση του οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο σύγχρονο τρόπο ζωής και την ακολουθούμενη διατροφή.
Ως γνωστόν, το αίμα μέσω των αρτηριών μεταφέρει στα κύτταρα του οργανισμού τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας, η οποία σχηματίζεται από χοληστερίνη και άλλες ουσίες του αίματος, οδηγεί απόφραξη των αρτηριών και αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Είναι λοιπόν αναγκαία η πραγματοποίηση των αλλαγών εκείνων στον τρόπο ζωής και τη διατροφή που βοηθούν στην απομάκρυνση της αθηρωματικής πλάκας από τις αρτηρίες και τη διατήρησή τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Όπως είναι γνωστό, η πλούσια σε βιταμίνες διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλοντας σημαντικά στην καλή του λειτουργία. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι οι βιταμίνες, ιδιαίτερα αυτές που λαμβάνονται με φυσικό τρόπο μέσα από τη διατροφή, βοηθούν πολύ και στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης. Αναλυτικότερα:
Εκτός από την πρόσληψη βιταμινών, υπάρχουν και άλλα «διατροφικά μυστικά» που βοηθούν στην καταπολέμηση της αθηρωματικής πλάκας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση σκόρδου και ροδιού βοηθάει στον καθαρισμό των αρτηριών από την αθηρωματιή πλάκα που έχει συσσωρευτεί.. Ειδικά οι τελευταίες έρευνές δείχνουν πως η κατανάλωση 50 ml χυμού ροδιού για διάστημα ενός έτους μπορεί να μειώσει την αθηρωματική πλάκα κατά 9-15%. Αντίστοιχα, οι σπόροι σουσαμιού, ο κουρκουμάς και τα ω3 λιπαρά που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια, εμποδίζουν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, διατηρώντας καθαρές τις αρτηρίες και λειτουργώντας προληπτικά για την προάσπιση της καλής υγείας της καρδιάς.
Συμπερασματικά, είναι εμφανές ότι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής και η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία και την αντιμετώπιση της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας, με ότι αυτή συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.
Αρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος