Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι υπάρχει μια φυσική ουσία, η σπερμιδίνη, η οποία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενισχύοντας την ικανότητά του να θυμάται και να αναγνωρίζει τα μικρόβια που προσβάλλουν τον οργανισμό, ώστε να αντιδράσει έντονα και άμεσα κάθε φορά που εκτίθεται σε αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιστήμονες, με βάση πειράματα που διεξήγαγαν σε ποντίκια, υποστηρίζουν ότι η επίδραση της σπερμιδίνης είναι τέτοια, που μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο ηλικίας 90 ετών να αποκτήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός εικοσάχρονου.
Η σπερμιδίνη μπορεί να προσληφθεί φυσικά από:
– τα όσπρια
– τα δημητριακά ολικής άλεσης
– τα τυριά υψηλής ωρίμανσης
– τα μανιτάρια
– το καλαμπόκι
– το φύτρο του σιταριού
– τα προϊόντα σόγιας
Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας στις παραπάνω τροφές, μπορεί λοιπόν να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, περιορίζοντας την εκδήλωση των συμπτωμάτων της γρίπης και διευκολύνοντας την πιο γρήγορα ανάρρωση.
Εκτός από τις παραπάνω τροφές, που μέσω της σπερμιδίνης θωρακίζουν το ανοσοποιητικό, υπάρχουν και άλλες, πλούσιες σε αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ουσίες, που επίσης συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και των ιώσεων. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:
– Το σκόρδο: Η αλισίνη που περιέχει και στην οποία οφείλει τη χαρακτηριστική του μυρωδιά, είναι μια θειούχα ένωση με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και η οποία σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει το σκόρδο, βοηθάει στη θωράκιση από τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.
– Το κρεμμύδι: Εκτός από την αλισίνη, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες και η κερσετίνη, η οποία είναι ένα φλαβονοειδές που αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Είναι γνωστό από παλιά ότι η κατανάλωση κρεμμυδιού με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος βοηθάει στην επίσπευση της διαδικασίας ανάρρωσης.
– Εσπεριδοειδή: Ως γνωστόν είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία σύμφωνα με μελέτες μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος μέχρι και σε ποσοστό 23%.
– Μανιτάρια: Η συστηματική κατανάλωση μαγειρεμένων μανιταριών αυξάνει την παραγωγή και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, διεγείροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα.
– Πράσινο τσάι: Οι κατεχίνες που περιέχει μπορούν, σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Επίσης καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας έτσι στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
– Κόκκινο πιπέρι και πιπεριές: Το κόκκινο πιπέρι (καγιέν), αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και προκάλει εφίδρωση. Οι κόκκινες πιπεριές είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που απομακρύνουν τις τοξίνες από τα κύτταρα και τους ιστούς, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και διευκολύνοντας την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης.
– Τζίντζερ: Σύμφωνα με έρευνες, η πιπερόριζα βοηθάει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της γρίπης. Η πικάντικη και νόστιμη αυτή ρίζα ρίχνει τον πυρετό, καταπραΰνει τον πονόλαιμο και το βήχα και έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες. Τα αντιφλεγμονώδη που περιέχει αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και ανοίγουν τα ιγμόρεια, διευκολύνοντας την αναπνοή.
——————————————————————————–
Nutri – Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό
Αρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος