Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κατακράτησης υγρών:
•Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού και τροφίμων πλούσια σε αλάτι, όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, οι ξηροί καρποί, τα παστά ψάρια, οι κονσέρβες, οι έτοιμες σάλτσες. Συσκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα με συντηρητικά είναι επίσης πλούσια σε αλάτι.
•Αντικατάσταση του αλατιού με μυρωδικά, μπαχάρια και ενισχυτικά γεύσης (λεμόνι, ξύδι, άνηθο, μαϊντανό, ρίγανη).
•Επιλέξτε σε καθημερινή βάση τροφές πλούσιες σε κάλιο, ώστε να εξασφαλιστεί καλή ισορροπία της αντλίας καλίου- νατρίου. Το νάτριο είναι το συστατικό που ευθύνεται για την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό, ενώ το κάλιο βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η πατάτα, το ρύζι, το πορτοκάλι, η μπανάνα, το πεπόνι, το καρπούζι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, η ντομάτα και τα όσπρια.
•Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού σε ημερήσια βάση, προκειμένου να λειτουργούν τα νεφρά και να απομακρύνεται το νάτριο.
•Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών και γενικότερα τροφών που αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης.
•Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε νερό, ενώ κάποια από αυτά έχουν και διουρητική δράση.
•Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών, τα οποία περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.
•Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο έχει την ιδιότητα να αφυδατώνει τον οργανισμό.
•Ενισχύστε τη φυσική δραστηριότητα, ώστε να πετύχετε τη βελτίωση της κυκλοφορίας. Με δεδομένο όμως ότι η άσκηση αυξάνει τις απώλειες σε υγρά, φροντίστε να γίνεται επαρκής αναπλήρωση των απωλειών που πραγματοποιούνται με την εφίδρωση.
•Σε περίπτωση παθολογικής κατακράτησης ίσως απαιτείται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπισή της ή τουλάχιστον τον περιορισμό της.
——————————————————————————–
Nutri – Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό
Αρθρογράφος: