Ο τρόπος διατροφής έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσω πολλών και διαφορετικών μηχανισμών. Έτσι, πέρα από την επίδραση της δίαιτας σε κλασσικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπερλιπιδαιμία και η υπέρταση, έχει φανεί ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ενδοθηλιακή λειτουργία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη συστηματική φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, βασικούς μηχανισμούς της παθοφυσιολογίας της αθηροσκλήρωσης και της καρδιαγγειακής νόσου.
Επιπλέον, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η αρτηριοσκληρωτική διαδικασία ξεκινά από τα νεανικά, ίσως και εφηβικά χρόνια, οπότε η έγκαιρη πρόληψη ακόμη και από την παιδική ηλικία κρίνεται αναγκαία.
Η πρόληψη της στεφανιαίας νόσου μπορεί να εφαρμοστεί σε τρία επίπεδα, αυτό του γενικού πληθυσμού, που στοχεύει στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με στόχο τη θωράκιση της υγείας, της πρωτογενούς πρόληψης, η οποία στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε άτομα με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου (όπως υπερλιπιδαιμία, υπέρταση) και τέλος της δευτερογενούς πρόληψης που εφαρμόζεται σε άτομα που πάσχουν ήδη από στεφανιαία νόσο και στοχεύει στην αναχαίτιση της εξέλιξής της και στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης ενός νέου οξέος στεφανιαίου συνδρόμου.
Με δεδομένη λοιπόν την έναρξη της αρτηριοσκληρωτικής διαδικασίας από τα πρώτα στάδια της ζωής, η Αμερικάνικη καρδιολογική εταιρεία (ΑΗΑ) εξέδωσε το 2005 μία επιστημονική τοποθέτηση σχετικά με τη βέλτιστη διατροφή παιδιών και εφήβων που θα τα προστατέψει έναντι της καρδιαγγειακής νόσου. Οι συστάσεις αφορούν παιδιά άνω των 2 ετών και εφήβους και οριοθετούν μία δίαιτα που βασίζεται:
Διαιτητικές συστάσεις για παιδιά άνω των 2 ετών και εφήβους
•Φρούτα και λαχανικά
•Προϊόντα ολικής αλέσεως
•Ημηαποβουτυρωμένα ή αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά
•Όσπρια, ψάρια και άπαχα κρέατα.
Παιδιατρικές στρατηγικές για άτομα άνω των 2 ετών από την AHA
•Ισορροπία ανάμεσα στην ενεργειακή πρόσληψη και τη σωματική δραστηριότητα για την εξασφάλιση φυσιολογικής ανάπτυξής.
•60 λεπτά μέτριας ή έντονης άσκησης/ παιχνίδι καθημερινά.
•Καθημερινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών – περιορισμός των χυμών.
•Κατανάλωση φυτικών ελαίων και μαλακών μαργαρινών, χαμηλών σε κορεσμένα και trans λιπαρά.
•Καθημερινή κατανάλωση ημιαποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών.
•Μεγαλύτερη πρόσληψη ψαριών (λιπαρών) βραστών ή ψητών.
•Προσοχή στα ψωμιά, δημητριακά πρωινού και προπαρασκευασμένα τρόφιμα πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη (πολύ σημαντική η προσεκτική ανάγνωση ετικετών).
•Περιορισμός πλούσιων σε θερμίδες σαλτσών.
•Μειωμένη πρόσληψη αλατιού (και αυτού των επεξεργασμένων τροφίμων).
•Μείωση τροφίμων και ποτών με ζάχαρη.
Οδηγίες προς τους γονείς για την εφαρμογή των συστάσεων
•Μείωση της πρόσθετης ζάχαρης, συμπεριλαμβανόμενης αυτής των χυμών και αναψυκτικών
•Μαγειρική παρασκευή με καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο κ.α.. πολυακόρεστα έλαια σε αντικατάσταση του ζωικού βουτύρου.
•Τήρηση των συνιστώμενων στις ετικέτες τροφίμων μερίδων, κατά τη παρασκευή και το σερβίρισμα του φαγητού.
•Κατανάλωση φρέσκων και κατεψυγμένων ή κονσερβοποιημένων λαχανικών και φρούτων σε κάθε γεύμα- όχι προσθήκη σαλτσών και ζάχαρης.
•Εισαγωγή και συστηματική κατανάλωση ψαριού (2-3 φορές/ εβδομάδα).
•Αφαίρεση δέρματος από τα πουλερικά.
•Αποκλειστική κατανάλωση άπαχου κρέατος και προϊόντων αυτού.
•Περιορισμός πλούσιων σε θερμίδες σαλτσών.
•Κατανάλωση ψωμιού και δημητριακών ολικής άλεσης.
•Μεγαλύτερη κατανάλωση οσπρίων σε αντικατάσταση κάποιων γευμάτων με κρέας.
•Προσοχή σε ψωμιά, δημητριακά πρωινού και προπαρασκευασμένα τρόφιμα πλούσια σε αλάτι ή ζάχαρη (πολύ σημαντική η προσεκτική ανάγνωση ετικετών).
——————————————————————————–
Nutri – Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό
Αρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος