Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι πάθηση αυτοιωμένη μετά από μερικές ημέρες. Σε λίγα παιδιά, κατεξοχήν βρέφη, επιπλέκεται με δυσαπορρόφηση υδατανθράκων ή αλλεργία στο γάλα αγελάδας και σε ακόμη λιγότερα μεταπίπτει σε χρόνια επίμονη διάρροια και βαριά δυστροφία, που συχνά είναι επακόλουθο της κακής αντιμετώπισης της με άσκοπες δίαιτες και φάρμακα.
Η ενυδάτωση αποτελεί τη βασική θεραπεία και πρέπει να αρχίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τα ηλεκτρολυτικά διαλύματα για ενυδάτωση από το στόμα θεωρούνται σημαντική ανακάλυψη και η βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι η έγκυρη έναρξή της. Τα διαλύματα αυτά χορηγούνται ανεξάρτητα από τον αιτιολογικό παράγοντα (μικροβιακό ή ιογενή). Δεν πρέπει να διακόπτεται η συνήθης τροφή, αλλά να συνεχίζεται πολύ σύντομα μετά από την αρχική ενυδάτωση. Η νηστεία και η υδρική, υποθερμιδική, υποπρωτεϊνική δίαιτα για πολλές μέρες δεν έχουν θέση στη θεραπευτική αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίτιδας. Η οξεία διάρροια συμβάλλει στον υποσιτισμό, σε συνδυασμό με τους εξής παράγοντες
1.Χορήγηση υποθερμιδικής δίαιτας
2.Μειωμένη διαιτητική πρόσληψη λόγο ανορεξίας
3.Εμετοί και πυρετός
4.Ελαττωμένη απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών συστατικών.
5.Αυξημένος καταβολισμός
Έχει υπολογιστεί ότι στη οξεία διάρροια χάνεται ημερησίως από τα κόπρανα τροφή που ισοδυναμεί με 500-600 θερμίδες. Για την ανάπλαση του κατεστραμμένου εντερικού επιθηλίου χρειάζονται λεύκωμα και θερμίδες. Επομένως, στην οξεία γαστρεντερίτιδα ο ρόλος της σίτισης είναι πολύ σημαντικός για να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος Διάρροια – υποσιτισμός – διάρροια. Έχει υπολογιστεί ότι το παιδί με διάρροια, για νηστεία μίας μέρας χρειάζεται υπερσιτισμό επί μία εβδομάδα για την αναπλήρωση των αναγκών του.
Οι μελέτες έδειξάν ότι η χορήγηση του γάλακτος τις πρώτες 6-8 ώρες μετά την έναρξη της ενυδάτωσης με ηλεκτρολυτικά διαλύματα δεν αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των κενώσεων. Αντίθετα, προλαμβάνει την απώλεια βάρους και την παράταση διάρροιας. Ίσως να παρατείνει σε μικρό ποσοστό βρεφών κάτω των 6 μηνών, λόγω δυσαππορόφησης λακτόζης. Συνεπώς συνιστάται η κατανάλωση γάλακτός χωρίς λακτόζη.
Τελικά, η αντιμετώπιση της οξείας διάρροιας πέρασε από διάφορες φάσεις. Από την εξαντλητική δίαιτα σήμερα συνιστάται η σύντομή επιστροφή στη πλήρη διατροφή για να αποφευχθεί η μετάπτωση της σε χρόνια διάρροια και τελικά σε δυστροφία.
——————————————————————————–
Nutri – Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β – Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β – Ελληνικό
Αρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος